top of page
Yazarın fotoğrafırecep altunay

EKİPMANLAR, hangilerinin kalibrasyon ihtiyacı vardır?

"Ekipman" terimiyle, özellikle süreç içinde tüketilmediği takdirde, bir hedefe ulaşmak için kullanılabilecek herhangi bir fiziksel öğeyi kastediyoruz. Gayri resmi olarak bu kelime aynı zamanda belirli bir amaca sahip bir prosedür veya süreci tanımlamak için de kullanılır.

Sanayide, şantiyelerde, hatta ordu ve havacılık endüstrisinde kullanılan çok çeşitli ekipmanlar bulunmaktadır. Üretim ve kalite kontrol büyük ölçüde kullandığımız araçların doğru performansına bağlıdır. Ancak tüm bu araçların düzgün çalıştığından nasıl emin olabiliriz? Cevap tek kelimedir: kalibrasyon! Ekipmanlarımızın doğru özelliklerde olduğundan emin olmanın tek yolu, onları düzenli olarak kalibre etmek ve performanslarını izlemektir.

Ortaya çıkan bir sonraki soru “hangi ekipmanların kalibrasyona ihtiyacı var?” sorusudur.


Elbette çekiçler ve mekanik tornavidalar gibi basit mekanik aletler herhangi bir ölçüme dayanmadıkları için bunu yapmazlar. Prosese bağlı olarak ekipman olarak kabul edilen ve kalibre edilmesi gereken bazı ekipman örneklerini aşağıda görebiliriz.


ukm kalibrasyon akredite kalibrasyon uygulamaları

Yüksek basınçlı bir benzin istasyonu üretildiğinde, boruların ve kritik ekipmanların (vanalar, gaz sayaçları vb.) bağlantılarının çoğu flanşlıdır. Flanş bağlantıları için tork anahtarları kullanılarak sıkılması gereken çeşitli somun ve cıvatalar kullanılır. Her bir somuna uygulanması gereken tork üretici tarafından belirtilir. Tork nominal değerden düşükse sızıntılar ve hatta bağlantı kopmaları meydana gelebilir. Daha yüksek bir değere sahipse yaralanmalar ve hatta kritik ekipmanlarda hasar meydana gelmesi mümkündür. Uygun torkun uygulandığından emin olmanın tek yolu, kullanılan tork anahtarının kalibre edilmesidir.

Yüksek basınçlı akaryakıt istasyonunda kullanılan borular uluslararası spesifikasyonlara uygun olarak üretilmektedir. Bu borular da bu spesifikasyonlara göre kaplanıp boyanmaktadır. Kaplama ve boyanın test edilmesi amacıyla kaplama kalınlık test cihazları ve holiday dedektörleri kullanılmaktadır. Bir kaplama kalınlığı test cihazı boyanın kalınlığını ölçerken, bir holiday dedektörü yüksek voltaj üretir ve bu şekilde herhangi bir film süreksizliğini tespit eder. Bu ölçümlerin her ikisi de boruların korozyona uğramaması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, hem kaplama kalınlığı test cihazları hem de holiday dedektörleri, uygun şekilde kalibre edilmesi gereken araçlar olarak kabul edilir.

Bir şantiyede inşaat için birçok alet kullanılır. Bunlardan bazıları lazer mesafe ölçerler, seviye ölçerler ve şerit metrelerdir. Hepsi kalibrasyon gerektiren kritik ekipmanlar olarak kabul edilir.


Alüminyum sektöründe alüminyum profillerin eritilip üretilebilmesi için alüminyumun belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılması gerekmektedir. Bu işlem, belirli bir sıcaklık ayarına göre programlanmış ve fırının sıcaklığını gösteren bir göstergesi bulunan yüksek sıcaklıklı fırınlarda gerçekleştirilir. Ancak fırının okumasının fırının içindeki sıcaklığı doğru şekilde gösterdiğinden nasıl emin olabiliriz? Fırını göstergeli bir sistem olarak periyodik olarak kalibre etmemiz gerekiyor.

Kalibrasyon gerektiren aletlere bir başka örnek de Elektrik Test Cihazlarıdır. Bu test cihazları gerilim, akım, süreklilik vb. ölçümlerde kullanılır. Esas olarak güvenlik uygulamalarında kullanıldıkları için doğru ölçüm yapmaları çok önemlidir. Topraklama ve Yalıtım test cihazları aynı zamanda güvenlik ölçümleri için kullanılan araçlar kategorisine girer. Her türlü test cihazının kalibrasyona ihtiyacı vardır.

Dolayısıyla uygulamaya bağlı olarak kalibre edilmesi gereken birçok araç vardır.

Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:


Tork anahtarı

Tork tornavidaları

Lazer mesafe ölçerler

Kaplama kalınlığı test cihazları

Seviye ölçerler

Şeritmetreler ve çelik cetveller

Elektrik Test Cihazları

Kablo Test Cihazları

Yalıtım Test Cihazları

Gaz dedektörleri

Sertlik Ölçme Cihazları

Kumpaslar

Mikrometreler

Mastarlar


Bunlar kalibre edilmesi gereken araçlara yalnızca birkaç örnektir. Uygulamalarına ve kullanımlarının önemine bağlı olarak daha birçok aletin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Elbette ara sıra yapılan basit bir alet kalibrasyonu yeterli değildir. Tüm araçları kontrol etmek ve belgelemek için endüstrinin veya kuruluşun iyi kurulmuş bir kalite sistemine sahip olması gerekir. Böyle bir kalite sisteminin eksiksiz olabilmesi için en azından aşağıdakileri içermesi gerekir:


Kalibrasyona ihtiyaç duyan tüm araçların ana listesi


Bu liste, kalibre edilmesi gereken tüm araçları içermelidir. Her alet için numarası, üreticisi, seri numarası, yeri, kalibrasyon tarihi, kalibrasyon aralığı, bir sonraki kalibrasyon tarihi ve ilgili diğer bilgiler belirtilmelidir. Bu liste, bakımdan sorumlu personelin aletleri ve kalibrasyonlarını yönetmesine olanak tanır.


Her takım tipi için kalibrasyon prosedürü


Bazı durumlarda, örneğin endüstride, birçok ekipman dahili olarak referanslar kullanılarak kalibre edilir. Bu referanslar kalibrasyon için dış laboratuvarlara gönderilir. Referanslar, fırın kalibrasyonu için referans termometreler, boyut kalibrasyonları için (kumpas, cetvel ve bantlar vb.) ölçüm blokları olabilir. Dahili kalibrasyon prosedürleri, kalite sistemi içerisinde belgelenmeli ve doğrulanmalıdır.


Kalibrasyon kayıtları


Her ekipman için dahili veya harici kalibrasyon kayıtları tutulmalıdır. Kullanıcı, bu geçmiş verilere sahip olarak, yeniden kalibrasyon aralığını tanımlamasına yardımcı olabilecek faydalı bilgileri dışarı aktarabilir.


Aletlerin kullanımına, taşınmasına ve saklanmasına ilişkin prosedür


Her alet üreticinin belirttiği şekilde kullanılmalı ve kullanılmalıdır. Ayrıca belirli çevre koşullarında saklanması gerekir. Yukarıdakilerin tümünü açıklayan prosedürlere sahip olmak ve personelin doğru kullanım, taşıma ve depolama konusunda eğitilmesi çok önemlidir, çünkü bu kesinlikle aletlerin ömrünü uzatacaktır.


Ekipmanları sınıflandırın


Ekipmanların kalibrasyon gereksinimlerine göre nasıl sınıflandırılacağını tanımlayan bir prosedür bulunmalıdır. Kalibrasyona hiç ihtiyaç duymayan takımların üzerine “Kalibrasyon Dışı” etiketi yapıştırılabilir. Diğer çıkartmalar “Kullanmadan Önce Kalibre Edin”, “Kalibre Edilmemiş” veya “Kullanmayın” olabilir. Uygun şekilde kalibre edilmiş ve düzgün çalışan aletler “Kalibrasyon Etiketi” ile ayırt edilebilir.

Yukarıda belirtilenlerin tümü, araçların kontrolünde bize yardımcı olabilir. Bu sayede kalibrasyon yapmayı unutmayacağımızdan ve kullandığımız aletlerin spesifikasyonlara uygun olduğundan emin olabiliriz. Her aletin kalibrasyon raporlarını zaman içinde inceleyerek performansını anlayabilir ve kalibrasyon aralığını artırıp artırmamaya veya kısaltmaya karar verebiliriz.


En iyi araçlar bile zamanla spesifikasyonların dışına çıkabilir; bu nedenle düzenli kalibrasyon gereklidir. Kalibrasyon elbette zaman alıcıdır ve finansal bir maliyeti vardır. Ancak uygun şekilde kalibre edilmemiş bir alet nedeniyle otomotiv endüstrisindeki bir grup aracı geri çağırmak zorunda kaldığınızı hayal edin!



128 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page